Hoe je als vegan geen voedingsstoffen tekort komt

Je hebt de vraag vast wel eens gehoord. Of het is een vraag die in je hoofd rondspookt. Kom je met een plantaardig dieet niet iets tekort? Het korte antwoord: nee. Je kunt eenvoudig alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen met plantaardige voeding.

Eiwitten

Hoe kom je aan genoeg eiwit als je geen vlees of zuivel neemt? Het is waar dat vlees en zuivel een hoog gehalte aan eiwit bevatten. Kip bevat ongeveer 25 gram eiwit per 100 gram,  rundvlees circa 20 gram. Als je aan krachttraining doet heb je vast wel eens gehoord van weipoeder, een geconcentreerd eiwitpoeder dat een bijproduct is van koemelk – 80 gram eiwit per 100 gram. Je krijgt snel de indruk, dat dierlijke producten superieur zijn op dit gebied.

Gelukkig zijn er veel gezondere plantaardige alternatieven vanwaar je meer dan genoeg eiwit binnenkrijgt. Enkele voorbeelden zijn: bonen, noten en granen.

→ Lees alles over plantaardige eiwitten

Vitamine B12

Je lichaam heeft B12 nodig voor de aanmaak rode bloedcellen en een goed werkend zenuwstelsel. Vitamine B12 komt vind je momenteel alleen in dierlijke producten zoals vlees. Het vee krijgt de B12 echter ook alleen als supplement toegediend, dus als je vlees eet slik je gewoon een supplement in een ongezonde dierlijke verpakking.

Daarom kun beter het B12-supplement gewoon direct slikken. Neem hiervoor een dosis dagelijks 250 microgram óf 1 tot 2 keer per week 1000 microgram. Steeds meer vegan producten zoals plantaardige melk zijn ook aangevuld met B12.

Calcium

Calcium staat bekend als een mineraal dat onder anderen je botten en gebit gezond houdt. Hoewel calcium ook in zuivelproducten voorkomt kun je makkelijk genoeg calcium uit groenten halen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn bloemkool, broccoli, spruitjes, boerenkool, en tofu. Meer weten over de feiten en fabeltjes over calcium? Lees dan het artikel van De Plantaardige Keuken over calcium.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn van belang zijn bij het voorkomen en genezen van hart-en-vaatziekten. Vis staat bekend als dierlijke bron van deze vetzuren.

Je kunt echter ook op plantaardige wijze omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Walnoten, zaden en bonen zijn enkele voorbeelden hiervan.

IJzer

IJzer is een mineraal dat bij veel mensen die beginnen aan het plantaardige dieet vragen oproept. Het is waar dat ijzer van dierlijke bron, heemijzer genaamd, makkelijker wordt opgenomen dan plantaardig non-heemijzer.

Bij een plantaardig dieet dat goed  gevuld is met bijvoorbeeld granen, groenten, aardappelen, noten en zaden, hoef je als vegan zeker niet voor een ijzertekort te vrezen.

Op veganisme.org vind je een onderzoeksartikel waar je in detail alles leert over ijzer.

Scroll naar top