Welke supermarkt is het meest vegan-friendly?

Om als vegan je boodschappen te doen moet je op een aantal zaken letten. Uiteraard is het belangrijkste dat er een gevarieerd aanbod aan eten en drinken is zonder dierlijke ingrediënten. Ook moet het betaalbaar blijven. Welke supermarkt vinden (ervaren) vegans nu het meest geschikt voor hun boodschappen, en welke kun je beter vermijden?

Welke supermarkten zijn onderzocht?

De volgende supermarktketens zijn voor dit artikel onder de loep genomen. Dit zijn de supermarkten met het grootste aantal filialen – de kans is dus enorm groot dat één van deze ook bij jou in de buurt is. Daarnaast heb ik ook de EkoPlaza erbij gepakt omdat ik wist dat deze vanwege hun aanbod veel genoemd en geroemd wordt onder vegans.

 • Albert Heijn
 • Jumbo
 • Aldi
 • Lidl
 • Spar
 • Coop
 • PLUS
 • EMTÉ
 • EkoPlaza
 • Overig

Om te ontdekken welke vegan supermarkt het meest vegan-friendly is, heb ik simpelweg de bovenstaande opties in 2 populaire vegan Facebookgroepen als poll geplaatst. Op deze polls zijn op moment van schrijven in totaal 215 stemmen uitgebracht.

Wat is vegan-friendly?

Op basis van reacties op de poll blijkt dat de term ‘vegan-friendly’ of ‘geschikt voor vegans’ uiteenlopende betekenissen kan hebben. Waar voor de één een uitgebreid aanbod van plantaardige producten voldoende is, is voor de ander een supermarkt die óók dierlijke producten aanbiedt/promoot al genoeg om als niet-vegan bestempeld te worden. Over het algemeen lijkt een gevarieerd aanbod van vegan producten, ongeacht of dat exclusief is of niet, echter wel de doorslag te geven om te bepalen of een supermarkt vegan-friendly is.

Daarnaast blijkt het knap lastig om te bepalen welke supermarktketen het beste aanbod heeft. Herhaaldelijk wordt erop gewezen dat dit per filiaal erg kan verschillen – zo kan de Albert Heijn in locatie A het beste zijn, maar in locatie B nauwelijks een vegan aanbod hebben. Dit wordt namelijk bepaald door de vraag die een specifieke filiaal heeft – meer vraag naar vegan producten = meer vegan producten in de schappen van die filiaal. Op basis van de tientallen reacties en het feit dat de antwoorden op de poll uit heel Nederland komen, durf ik toch wel voorzichtig bepaalde ketens als meer of minder vegan-friendly te bestempelen – op sommige ketens wordt namelijk vaak gestemd, op andere helemaal niet.

Welke supermarkt heeft gewonnen?

De stemmen op de poll zijn als volgt verdeeld:

 1. Albert Heijn: 41,8%
 2. Jumbo: 34,4%
 3. EkoPlaza: 17,7%
 4. Lidl: 2,3%
 5. Overig: 2,3%
 6. Coop: 0,9%
 7. Aldi: 0,5%
 8. Spar: 0%
 9. PLUS: 0%
 10. EMTÉ: 0%

Op basis van deze resultaten komt de Albert Heijn als duidelijke winnaar uit de bus, met Jumbo en EkoPlaza als goede alternatieven. De EkoPlaza is een biologische supermarktketen en is ook wat hoger geprijsd dan de gangbare supermarkten. Van de budgetsupermarkten is Lidl de beste keuze, hun groente- en fruitaanbod wordt als sterk beschouwd. Ketens als de Spar, PLUS of EMTÉ kun je als vegan beter vermijden.

Welke supermarkt is het meest vegan-friendly? 3

Natuurlijk kun je veel kanttekeningen bij dit onderzoek plaatsen – het is verre van wetenschappelijk uitgevoerd. De verklaringen voor de resultaten hoeven dus niet direct erop te duiden dat sommige ketens meer om vegans geven dan anderen – de Albert Heijn bijvoorbeeld, is natuurlijk ook gewoon de grootste supermarkt van Nederland. Toch is dit, zeker voor beginnende vegans, een goed vertrekpunt om te weten waar je het makkelijkst aan je boodschappen komt. Dit kan namelijk uitdagend zijn, maar bij de Albert Heijn zit je dus meestal goed.

Vegan winkels altijd het beste

Steeds meer winkels hebben zich volledig gespecialiseerd op de vegan doelgroep. Wist je dat er ook steeds meer in Nederland te vinden zijn? Heerlijk toch, een winkel binnenstappen en weten dat alles vegan is?

Op VeganExplorer vind je alle vegan restaurants en winkels van Nederland. Kijk dus bij jou in de buurt en ontdek nieuwe vegan hotspots!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top