E-nummers: waar moet je op letten als vegan?

Als veganist kan het uitdagend zijn om dierlijke producten te vermijden. Van sommige etenswaren weet je niet eens dat ze dierlijke producten bevatten. E-nummers zijn hier een voorbeeld van. Sommige e-nummers zijn wel veganisme-vriendelijk, maar je hebt ook e-nummers die uit (onder andere) dierlijke producten bestaan. De kans is erg klein dat jij al deze e-nummers uit je hoofd kent, daarom vind je hier een overzicht van alle e-nummers waar je op moet letten wanneer je als een vegan wilt leven.

Wat deze lijst nog net wat ingewikkelder maakt is dat niet alle e-nummers definitief wel of niet veganistisch zijn. Van sommige e-nummers is niet helemaal duidelijk waar ze precies van gemaakt worden of de samenstelling is niet altijd hetzelfde. Juist hierom is het erg belangrijk om altijd op te letten met e-nummers wanneer je veganistisch wilt leven.

Tegelijkertijd is mijn advies voor iedereen die net begint met het overstappen naar een plantaardig voedingspatroon: wees niet te streng voor jezelf. Ga niet obsessief alle e-nummers checken voor alles en nog wat, houd het om te beginnen gewoon bij de ingrediëntenlijst. Lees hier hoe je als vegan de etiketjes kunt lezen.

Weet jij inmiddels heel goed wat je wel en niet mag? Ben je er klaar voor om ook op e-nummers te letten? Lees dan vooral verder.

Wat zijn e-nummers? 

We beginnen met de basis, zodat de lijst ook iets begrijpelijker wordt. E-nummers zijn stoffen die veelvoudig aan voedsel worden toegevoegd zodat het voedsel meer smaak krijgt, een betere geur heeft of simpelweg langer goed blijft. De bestanddelen van e-nummers verschillen enorm: ze kunnen gemaakt worden door de mens, plantaardig zijn maar dus ook uit dierlijke producten bestaan. Zo worden sommige e-nummers gemaakt van botten, vlees of vet.

Gegarandeerd niet-vegan

Deze e-nummers zijn gegarandeerd of hoogstwaarschijnlijk niet vegan en kun je dus het beste vermijden.

E120 Karmijn

Karmijn is een kleurstof die wordt gemaakt van schildluizen. De rode kleur is een extract uit gedroogde luizen en is dus een dierlijk product.

E234 Nisine

Dit is een product wat wordt gemaakt door een kaasbacterie die zich in melk bevindt. Er wordt dus melk gebruikt om dit product te creëren wat het een dierlijk product maakt.

E441 Gelatine

Gelatine wordt meestal niet meer als e-nummer gebruikt, maar wanneer je hem toch tegen mocht komen dan is het erg belangrijk om deze te vermijden. Gelatine wordt gemaakt van dierenbotten en dierenhuid. De botten en huid van slachtdieren als runderen, kippen, varkens en vissen worden hiervoor gebruikt. Links laten liggen dus.

E485 Gelatine

E485 is de oude benaming van gelatine en zal je dus niet meer vaak tegenkomen, maar mocht je hem toch zien dan weet je dat dit zeker niet veganistisch is, aangezien het gelatine is.

E542 Beendermeel

De naam van dit e-nummer, beedermeel, doet al vermoeden dat het geen veganistisch e-nummer is. En de naam heeft gelijk want dit e-nummer bestaat uit de botten van verschillende slachtdieren als runderen, kippen, varkens en vissen. Als veganist wil je hier echt niet aankomen.

E904 Schellak

Opnieuw een product wat met luizen te maken heeft, al komt dit niet uit de luizen zelf, het is een uitscheidingsproduct van de luizen. Toch zitten de luizen zelf vaak opgesloten in de lak en is het dus geen heel diervriendelijk product.

E913 Lanoline

Dit product wordt afgescheiden door schapen, het is een soort vet wat gebruikt wordt om hun wol waterafstotend te maken. Het is dus een dierlijk product en niet veganistisch.

E920 Cysteine

Dit product is een belangrijk onderdeel van eiwitten en wordt meestal verkregen uit haren. Haren van paarden worden vooral gebruikt, maar ook haren van koeien, varkens en zelfs mensen kunnen worden gebruikt.

E966 Lactitol

Dit e-nummer wordt gemaakt uit koemelksuiker, waardoor het dus ook een dierlijk product is.

E1105 Lysozym

Dit eiwit wordt meestal gemaakt uit kippeneieren, waardoor het dus alles behalve veganistisch is.

Twijfelgevallen

Van de volgende e-nummers kun je niet zeker zijn of ze een plantaardige of dierlijke oorsprong hebben. Hier hoef je je echter niet te druk om te maken – de kans dat het dierlijk is varieert en dan nog is de impact vaak klein.

E153 Koolstof

Koolstof wordt meestal verkregen door het verbranden van plantaardig materiaal, maar het kan ook gemaakt worden door het verbranden van vlees,.

E161G Canthaxanthine

Deze kleurstof kan gewonnen worden uit de plantaardige cantharel, wat een paddenstoel is. Ook kan het gemaakt worden uit synthetisch betacaroteen. Vroeger werd het nog weleens gewonnen uit flamingoveren of kreeften. Dit gebeurt nu eigenlijk niet meer, maar 100% garantie heb je niet.  

E304 Vetzuuresters van ascorbinezuur

Dit e-nummer is een combinatie van ascorbinezuur en palmitinezuur, wat bijna altijd zuren met een plantaardige afkomst zijn. Helaas is er echter geen garantie worden dat palmitinezuur geen dierlijke afkomst heeft.

E312 Dodecylgallaat

Dit e-nummer wordt gemaakt uit laurylacohol en galzuur. Zowel galzuur als laurylalcohol worden bijna altijd gewonnen uit plantaardige producten. Bijna.

E322 Lecithine

Meestal wordt dit e-nummer van soja gemaakt, maar in sommige gevallen wordt het gemaakt van kippeneieren. Kippeneieren zijn uiteraard een dierlijk product en dus is het waarschijnlijk slim om uit te kijken met E322.

E442 Ammoniumfosfaat

Alhoewel dit product meestal gemaakt wordt van een combinatie van koolzaadolie en raapzaadolie kan er niet beloofd worden dat er geen dierlijke vetten worden gebruikt.

E491 t/m E495

Al deze e-nummers zijn verschillende verbindingen van sorbitol met verschillende vetzuren. Sorbitol is zelf een plantaardige stof, maar de vetzuren zorgen ervoor dat er wellicht dierlijke vetten in kunnen zitten.

E626 t/m E629 Guanylzuur en guanylaten

Alhoewel dit zuur meestal verkregen wordt uit gist bestaat er altijd de kans dat het wordt gehaald uit sardines of dat het synthetisch wordt geproduceerd uit dierlijke vetten. De kans is er dus dat dit geen veganistisch product is en dus kun je het beter vermijden.

E630 t/m E635 Inosinezuur en inosinaten

Dit zuur wordt nog veelal gewonnen uit vlees en sardines, wat het dus zeker dierlijke producten maakt. Tegenwoordig wil het toch ook nog weleens zo zijn dat deze producten synthetisch worden gemaakt of met behulp van bacteriën. Toch weet je nooit zeker waar deze e-nummers nou precies vandaan komen en is dus het verstandig om deze e-nummers te vermijden.

E636 Maltol 

Meestal wordt dit e-nummer verkregen uit het graan mout en is het dus wel veganistisch, helaas wordt het ook weleens verkregen door het verhitten van koemelksuiker, wat dus wel een dierlijk product is. Helaas kun je er dus niet zeker van zijn dat maltol veganistisch is.

E640 Glycine

Glycine wordt gemaakt van gelatine, waar we het al over hebben gehad. Je weet dus dat gemaakt wordt van dierenbotten, wat niet bepaald veganistisch is. Soms wordt glycine ook synthetisch gemaakt, maar gezien dit duurder is wordt het minder gedaan, meestal zal glycine dus niet veganistisch.

E901 Bijenwas

Uit de naam kun je wel al halen dat dit een dierlijk product. Bijenwas wordt gemaakt door bijen, wat het een dierlijk product maakt. Aan de andere kant bevat het zelf geen onderdelen van dieren, en zou het dus vegetariër dus wel acceptabel kunnen zijn. Dat ligt een beetje aan jouw grenzen. 

E921 Cystine

Zoals de naam suggereert lijkt dit e-nummer erg veel op Cysteine, daarom wordt het ook op dezelfde manier gewonnen uit eiwitten.

E1000 Cholinezuur

Dit zuur wordt meestal gewonnen uit rundergal, al kan het ook synthetisch worden gemaakt, de kans is natuurlijk groot dat het uit rundergal komt.

E1518 Glyceroltriacetaat

Het allerlaatste e-nummer van een lange lijst is een product wat wordt gemaakt van glycerol. Glycerol is een soort van vet wat gewonnen kan worden uit dierlijk vet, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

E-nummers met vetzuren

Vetzuren worden goedkoper gemaakt uit plantaardige vetten, maar er zijn gevallen waarin het wel uit dierlijke vetten wordt gemaakt. Helaas kun je het dus nooit zeker weten.

 • E430 Polyoxyethyleen-8-stearaat 
 • E431 Polyoxyethyleen-40-stearaat 
 • E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat 
 • E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat 
 • E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat 
 • E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat 
 • E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat 
 • E470 Zouten van vetzuren 
 • E471 en E472 Synthetische vetten 
 • E473 Suikeresters van vetzuren 
 • E474 Suikerglyceriden 
 • E475 Polyglycerolesters van vetzuren 
 • E477 Propyleenglycolesters van vetzuren 
 • E478 Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren 
 • E479 en E479b Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren 
 • E481 Natrium-stearoyllactylaat 
 • E482 Calcium-stearoyllactylaat 
 • E483 Stearyltartraat 
 • E484 Stearylcitraat 
 • E570 t/m E573 

E-nummers die gewoon vegan zijn

Als laatste een speciale vermelding voor een e-nummer dat gevaarlijk klinkt, maar dit helemaal niet is: E270 oftewel melkzuur. Melkzuur klinkt als een dierlijk product, maar het is gewoon 100% plantaardig – maak je hier dus geen zorgen over! Naast E270 zijn alle niet-genoemde e-nummers gegarandeerd vegan.

2 reacties op “E-nummers: waar moet je op letten als vegan?”

 1. Premwatie Khelawan

  Goedendag,
  Heb het gelezen…zal het nog vaker raadplegen….

  Bedankt voor de moeite….

  Met vriendelijke groet,
  Mevrouw Khelawan

 2. Ik ben heel blij met een site als deze; reuze bedankt !
  Ik zal nooit iets kopen dat een dierlijk bestanddeel bevat; met bijenwas zou ik geen moeite hebben, daar aan bijenwas geen dierleed kleeft (integendeel), maar ik vind het gewoon een ontzettend vies idee om braaksel en zweet te nuttigen (want bijenwas bestaat uit braaksel en zweet).
  En dan durft de mens varkens “vies” te vinden, terwijl varkens juist enorm op hygiĂ«ne zijn gesteld …..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top