Born to Run – De Taramuhara, plantaardige superatleten

De Tarahumara zijn een inheemse bevolkingsgroep (indianenstam) in Mexico. De groep staat bekend als superatletisch. Jong en oud, man of vrouw, leden van deze stam staan erom bekend allemaal met gemak ontzettend lange afstanden rennend te kunnen overbruggen. Hoe doen ze dat?

Marathon op blote voeten

Maak kennis met deze bijzondere groep.  De Tarahumara overbruggen met gemak lange afstanden te voet. Lees – letterlijk op hun blote voeten of met beperkte bescherming. Via onderstaand fragment zul je zien dat dit met verschillende factoren, zoals conditionering, cultuur en sport.

Wat eten de Tarahumara?

Wat ook niet ongenoemd mag blijven is hun dieet. Het oorspronkelijke dieet van de Taramuhara is namelijk bijna volledig plantaardig. Ze leunen sterk op plantaardige voedingsbronnen met een hoog gehalte aan koolhydraten zoals maïs, diverse groenten, bonen en zaden. Hun dieet bevat ook enkele dierlijke producten, maar is dit is verwaarloosbaar als je het vergelijkt met het gemiddelde Nederlandse dieet vol met zuivel en vlees.

Born to Run - De Taramuhara, plantaardige superatleten 3

Waarom zijn de Tarahumara zo fit?

De gezonde plantaardige voeding zorgt ervoor dat de bloedvaten niet verstopt raken, voorkomt ontstekingen en dat het cholesterolgehalte niet te hoog oploopt. Dit verklaart ook dat deze bevolkingsgroep praktisch geen last had van westerse ziektes zoals diabetes of hart- en vaatziektes.

Inderdaad, had. Helaas is ook deze bevolkingsgroep ten prooi gevallen aan verlijdingen als frisdrank en fast food in de jongere generaties. Toch blijft het een fascinerende groep om te bestuderen als voorbeeld hoe het menselijk lichaam gedijt onder het een plantaardig dieet.

Meer over de Tarahumara weten komen?

De Tarahumara worden besproken in het boek Born to Run, geschreven door Christopher McDougall. Interessant leesvoer voor iedereen die meer over deze groep te weten wilt komen. Met deze kennis heb je ook een perfect tegenargument in handen, wanneer mensen zeggen dat je als vegan voedingsstoffen tekort komt om atletisch te zijn.

Born To Run voorkant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top