Interview met Renée van Hees van VeganChallenge

Binnen 2 jaar van vleeseter naar vegan en mede-initiatiefnemer van de VeganChallenge. Hoe vindt zo een transformatie plaats? Vanaf 1 oktober 2017 vindt er weer een nieuwe VeganChallenge plaats. Een initiatief om samen met de schouders eronder 30 dagen lang vegan te eten. Gebruik deze maand om je leven positief te veranderen.

Waarom wordt de VeganChallenge georganiseerd?

Om iedereen de kans te bieden op een laagdrempelige manier kennis te maken met het veganisme! We zien dat het veganisme steeds bekender, populairder en normaler wordt. De daadwerkelijke stap zetten ook vegan te gaan, dat blijkt voor velen echter lastig.

De VeganChallenge is als een laatste schopje onder je kont. Door mee te doen, geef je dit schopje aan jezelf. Door jezelf uit te dagen 30 dagen veganistisch te eten, krijg je een goed beeld ervan, hoe gemakkelijk het is om je eetgewoontes te doorbreken. Natuurlijk ben je in het begin aan het zoeken en aan het wennen, maar daar sleept de VeganChallenge je dan doorheen. Schrijf je in en dan doen we het samen.

Veel deelnemers bevalt het zo goed, dat ze na de challenge vegan
blijven, of in elk geval veel bewuster eten. Dit is een win-win-win-situatie voor jezelf, de dieren en alle andere mensen op aarde.
Tijdens de challenge ontvangen alle deelnemers dagelijks een nieuwsbrief met informatie en recepten. VeganChallenge verstrekt geen dagmenu’s, juist omdat we mensen stimuleren zelf creatief te zijn en te kiezen voor dingen die ze zelf lekker vinden. Ook zijn we er ons van bewust dat mensen om allerlei verschillende redenen veganistisch willen eten.

De recepten zijn afwisselend, maar er wordt niet speciaal rekening gehouden met allergieën. We bieden recepten voor iedereen. En door de zoekopties vind je razendsnel gerechten die in jouw straatje passen. Pannenkoeken, ovenschotels, halloween-traktaties, kaasvervangers en traditionele gerechten die geveganized zijn.

Duik er maar eens in en ontdek zelf wat je allemaal kunt eten. Ik heb zelf nog ‘n ellenlange lijst met recepten opgeslagen die ik wil uitproberen.

O, wat heerlijk! ?@suzanne_vegan maakte ons appeltaart recept! ? het recept kan je vinden op #VeganChallenge.nl ?

Een bericht gedeeld door VeganChallenge (@30dagenvegan) op

Hoeveel VeganChallenges zijn er al geweest?

Aankomende editie (oktober) is alweer de 12e challenge. Dat is inclusief een mini-challenge die in januari gehouden is.

Hoe vaak vindt de VeganChallenge plaats?

VeganChallenge is 2 keer per jaar, in april en oktober. Een challenge duurt de hele maand. Achter de schermen borrelen allerlei ideeën voor meer challenges, ééntje speciaal voor kinderen bijvoorbeeld. Of eentje na de feestdagen. Kortere challenges, maar dan vaker. Veel ideeën dus, maar daar kan ik nog niks concreets over zeggen.

Voor nu: 2 challenges per jaar.
Kun je niet wachten op de volgende challenge? Of doe je het liever
alleen? Dan kun je op iedere dag van het jaar beginnen natuurlijk.

Hiervoor biedt VeganChallenge een handboek. Dit handboek ondersteunt jou tijdens je reis naar het veganisme.

Hoeveel mensen doen er mee?

Het tofste nieuws is dat er duidelijk een stijgende lijn zit in het
aantal deelnemers per editie. Dit komt vooral doordat veel mensen maar 1 keer meedoen en dan vegan blijven.

Deelnemers zijn dus over het algemeen nieuwe veganisten. In het begin waren het er natuurlijk niet zo veel. Maar in 2014 en 2015 lag het aantal inschrijvingen tussen de 1500 en 2500. De 1e editie van 2016 had zo’n 3000 deelnemers en voor de komende editie pieken we al boven de 5000 inschrijvingen. Dat is wel een vreugdedansje waard!

VeganChallenge is een uitdaging. Daarom is het tof als mensen elkáár uitdagen. Want door het samen te doen, is het leuker en makkelijker om het vol te houden. Iedereen zal het op een eigen manier ervaren, maar door samen te beginnen, begin je in elk geval met goede moed.

We merken dat veel vegans, die vegan geworden zijn door de VeganChallenge, de volgende editie weer mensen uitdagen. Dit is natuurlijk perfect. want zo hebben de nieuwe deelnemers verhalen en ervaringen uit eerste hand.

Yummie! @kaethe_schw maakte deze heerlijke pastasalade met de #texmex burger van @albertheijn ??? wie heeft hem al geprobeerd?

Een bericht gedeeld door VeganChallenge (@30dagenvegan) op

Wat horen jullie van deelnemers na afloop van de challenge?

Meer dan genoeg! Van de mensen die enthousiast zijn dan. De mensen die afgehaakt zijn, sneaken er vaak met hangende pootjes tussenuit. Nee serieus, we krijgen enorm leuke reacties.

De vele mensen die na de VeganChallenge het besluit nemen over te stappen naar een veganistische levensstijl, delen dit erg vaak met ons.

Ook de mensen die het rustiger aan doen, vertellen hun verhaal. Ze hebben de challenge gedaan, maar zijn nog niet helemaal klaar voor ‘de grote overstap’. Soms krijgen we dan na enkele maanden nog een mailtje met het nieuws dat ze toch overgestapt zijn. Dat is natuurlijk fantastisch!

Waar kunnen mensen terecht met hun vragen of uitdagingen tijdens de challenge?

Er zijn allerlei manieren om je vragen en uitdagingen bij ons neer te leggen. Daarnaast voorzien we je ook nog zonder te vragen van informatie. Een berichtje sturen via ons contactformulier kan altijd. Maar wellicht is het makkelijker om onze Facebookpagina te bekijken. Ook is er een hele lijst met FAQ’s waar het antwoord op jouw vraag te vinden is. In het blog wordt je dagelijks voorzien van informatieve en vermakelijke artikelen en vlogs van ons blogteam. Inschrijven voor de nieuwsbrief is natuurlijk ook ‘n goeie.

Hoe lang ben je zelf al vegan?

Zelf ben ik nu geheel vegan sinds anderhalf jaar. Een jaartje
reizen door Azië heeft mij als vanzelf van het eten van vlees en vis
afgeholpen. Vegan was de meest logische stap die daar heel snel op
volgde.

Het stoppen met eten van dieren is in mijn ogen niet voldoende. Er zijn dan nog steeds enorm veel dieren die lijden. Plus alle andere problemen die niet opgelost worden door alleen vlees te laten vallen. In Azië was het supersimpel.

Terug in Nederland liep ik wel tegen dingen aan. Maarja, de aanhouder wint. Hoe meer ik me nu in het veganisme verdiep, hoe makkelijker het wordt. Het hoort nu gewoon bij me.

Wat motiveert jou om mee te helpen aan de VeganChallenge?

Ik wist niks over het veganisme. Ik wist tot voor kort simpelweg niet
wat het was en ik wist niet waarom. “Die zweefmensen. Zo overdreven. Waarom zou je het jezelf aandoen al die dingen niet te eten?”

Ik had het niet meer fout kunnen hebben. Ik heb er dingen over geleerd en leer nog iedere dag bij. Dit gun ik iedereen.
Ik weet zeker dat veel mensen vlees, en alle andere dierlijke producten eten uit gewoonte. Ze weten niet beter. Wist ik ook niet. Ik weet zeker dat ze hun eetgewoonten razendsnel aanpassen, als ze wel beter weten.

Daarom zet ik mij in voor de VeganChallenge. Kennis delen. Informeren. Mensen vertellen waarom het veganisme goed is en waar je aan bij kunt dragen. Een helpende hand bieden en mensen vooral het gevoel geven dat het helemaal niet gek is om geen vlees of kaas te eten.

Ik ben toch ook gewoon ‘n toffe chick? Alleen zonder dierlijke producten. En ik merk dat veel van de mensen om mij heen er nu ook anders naar kijken. Dit steunt mij om verder te gaan en op een niet-irritante manier mensen te blijven informeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top